perjantai 20. syyskuuta 2013

Tieto lisää tuskaa, mutta epätietoisuuskin ahdistaa?


Viime sunnuntaina ajeltiin Porvooseen näyttelyyn Aavan ja Sallin kanssa, tulosten puolesta melko köyhä reissu, mutta tulipahan tehtyä ja mukaavaakin ihan oli. Tuomarina oli suomalainen Rune Fagerström ja boksereita oli vähän päälle 20 paikalla.

Nuorten narttujen luokasta puuttui Sallin sisko ja siksi siinä oli sitten Sallin lisäksi vain yksi koira. Salli juoksi ihan hyvin mutta, seisottaminen piti tehdä lopulta lelun kanssa, kun välimatka kehän reunalle oli liian pitkä eikä sieltä saatu apuja, mutta se suijui lopulta myös ihan hyvin sitte. Harmittavasti Sallin sekä toisen kasvatin takia kasvattajaluokkaa ei Vaaásille saatu kun oli varattuna vain yksi varakoira. 

"Nuori, hyvin kehittynyt narttu. Hyvät rungon mittasuhteet. Pään tulee vielä kehittyä, sopiva otsapenger, hyvät huulet. Riittävä kaula. Etuosa saisi olla paremmin kulmautunut. Hyvä runko. Lyhyt lantio. Takaosa tulisi olla vahvempi. Korkea kinner. Tulisi liikkua ryhdikkäämmin. Reipas luonne." H

KUVA: TIMO KOKKO

Aava juoksi hyvin, seisottaminen meni vähän huonoksi kun ei saanut apuja kehän reunalta, mutta kyllä se sitten jotenkin meni. Aavan luokassa oli suunnilleen seitsemän narttua ehkä.

"Hyvä koko, hyvät rungon mittasuhteet. Hyvä kallon syvyys. Hyvin asettuneet korvat. Lyhyt kuono-osa, hyvin korostunut alaleuka, hyvät silmät. Hyvä kaula, pysty olkavarsi. Voimakas runko. Lyhyt lantio. Riittävät takakulmaukset. Sopiva luusto. Ei parhaassa kunnossa tänään. Hyvät sivuliikkeet." EH

Salli KUVA: TIMO KOKKO

Salli KUVA: TIMO KOKKO

Aava kävi tällä viikolla sydänultrassa eikä sieltä löytynyt vielä syytä oireilulle, joten tutkimukset jatkuvat ensi vikolla. Epäilyksenä tällä hetkellä boksereille yleinen kardiomyopatia. Eipä hirveän mieltä nostattava tuo epäily, sillä jos yhtään tiedän niin käsitykseni mukaan eliniän ennuste on diagnoosin jälkeen parista kuukaudesta yhteen vuoteen, riippuen koiran oireista.

"Aava tuli klinikalle pyörtyilykohtausten ja vetämättömyyden vuoksi. Sydämessä oli myös ilmennyt uusi sivuääni. Sydän ultrattiin ja poikkeuksellisia muutoksia ei sydämen sistilamitoissa tai supistuvuuksissa löytynyt. Myös keuhkokuvat olivat normaalit eli sydämen koko ja muoto olivat normaalit. Otetussa sydämen sähkökäyrässä ei ollut poikkeavaa. 
Epäilyksenä pyörtyilylle on boksereiden oma kardiomyopatia. Bokserikardiomyopatia eli ARVC aiheuttaa alkuvaiheessa rytmihäiriöitä joka romahduttaa hetkellisesti verenkierron ja pyörtyminen tulee tämän seurauksena. Rytmihäiriöt tulevat ensimmäisenä löydöksenä ja ultraääilöydökset tulevat jälkijunassa. Sen vuoksi laitan Aavalle lähetteen Holter tutkimukseen Keski-Suomen eläinklinikalle. Holter tutkimuksessa sydämen sähköistä toimintaa seurataan vuorokauden ajan ja pyritään saamaan kiinni mahdollisia rytmihäiriöjaksoja...." 

Maanantaille ja tiistaille on Aavalle varattu Holter- tutkimus, jolloin tiedetään taas vähän enemmän. No mutta Aava voi onneksi tällä hetkellä toistaiseksi vielä oikein hyvin eikä uusia kohtauksia ole tullut viime kerrasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tassunjälkesi :---)